Indicator
Toelichting
Vroeg naoorlogse woningen
Percentage woningen dat gebouwd is tussen 1941 en 1970
Nieuwbouw
Percentage woningen dat gebouwd is na 2000
Sociale huurwoningen
Percentage sociale huurwoning tot €633,25 euro per maand (betreft alleen de sociale huurwoningen van de drie grootste corporaties)
Kleine meergezinswoningen
Percentage kleine (<90 m2) meergezinswoningen
Kleine eengezinswoningen
Percentage kleine (<90 m2) eengezinswoningen
Woningwaarde (WOZ)
Gemiddelde woningwaarde (WOZ). Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van die WOZ-objecten omschreven als woningen dienend tot hoofdverblijf en woningen met praktijkruimte met een waarde groter dan nul euro
Woningbezetting kleine woningen
Gemiddeld aantal inwoners van kleine woningen (<90 m2)
Flat- / appartementwoningen
Percentage flat/appartementwoningen
Verloedering openbare ruimte
Het kengetal verloedering geeft weer hoeveel verloedering men in de eigen buurt waarneemt. Hoe hoger het getal, hoe vaker het voorkomt. Het kengetal is gebaseerd op een aantal aspecten:
Algemene waardering woonbuurt
Het kengetal algemene evaluatie woonbuurt geeft weer hoe men de eigen woonbuurt waardeert. Hoe hoger, hoe positiever. Het kengetal is gebaseerd op de volgende stellingen:
Waardering woonomgeving
Gemiddeld rapportcijfer woonomgeving
Waardering leefbaarheid eigen buurt
Gemiddeld rapportcijfer leefbaarheid van de eigen buurt
Vooruitgang gezien eigen buurt
Percentage inwoners dat vooruitgang heeft gezien in hun buurt
Achteruitgang gezien eigen buurt
Percentage inwoners dat in hun buurt achteruitgang heeft gezien
Vooruitgang verwacht eigen buurt
Percentage inwoners dat in hun buurt vooruitgang verwacht
Achteruitgang verwacht eigen buurt
Percentage inwoners dat in hun buurt achteruitgang verwacht
Sociale cohesie
Het kengetal sociale cohesie geeft aan in hoeverre inwoners binding voelen met de buurt en buurtbewoners Hoe hoger de score, hoe meer binding men voelt. Het kengetal is gebaseerd op de volgende stellingen:
Sociale kracht
Het kengetal sociale kracht geeft aan in hoeverre inwoners uit de buurt elkaar hulp geven en ontvangen. Hoe hoger de score, hoe meer hulp men geeft en ontvangt. Het kengetal is gebaseerd op de volgende stellingen:
Ervaren sociale overlast
Het kengetal sociale overlast geeft weer hoeveel sociale overlast inwoners in de eigen buurt ervaren. Hoe hoger de score, hoe meer ervaren overlast. Het kengetal is gebaseerd op de volgende typen sociale overlast:
Ervaren overige overlast
Het kengetal overige overlast geeft weer hoeveel overlast men in de eigen buurt ervaart. Hoe hoger de score, hoe meer overlast er wordt ervaren. Het kengetal is gebaseerd op het voorkomen van de volgende typen overlast:
Ervaren dreiging
Het kengetal dreiging geeft weer in hoeverre men dreiging ervaart in de eigen buurt. Hoe hoger het getal, hoe meer dreiging men ervaart. Het kengetal is gebaseerd op het voorkomen van de volgende situaties:
Ervaren vermogensdelicten
Het kengetal vermogensdelicten geeft weer het aantal ervaren vermogensdelicten in de eigen buurt. Hoe hoger het getal, hoe vaker men het ervaart. Het kengetal is gebaseerd op het voorkomen van vier mogelijke vermogensdelicten:
Ervaren veiligheid
Percentage inwoners dat zich weleens onveilig voelt in de eigen buurt
Geregistreerde overlast
Aantal registraties overlast bekend bij politie per 1000 inwoners
Geregistreerde criminaliteit
Aantal geregistreerde misdrijven bekend bij politie per 1000 inwoners
Verhuisgeneigdheid
Percentage inwoners dat het oneens is met stelling ‘Als het maar enigszins kan, ga ik uit deze buurt verhuizen.’
Woonduur
Gemiddelde woonduur in jaren op het huidige adres. Dit is een onderschatting van de werkelijke gemiddelde woonduur
Mutatiegraad
Verhouding tussen migratie en bevolkingsomvang. Een lage mutatiegraad betekent dat er geen migratie plaatsvindt en een hoge mutatiegraad betekent dat er veel inwoners migreren. De mutatiegraad is daarmee een maat voor het aantal verhuizingen binnen een bepaald gebied
Diversiteit naar herkomst
Mate van diversiteit gemeten met de Herfindahl-Hirschman-Index (HHI): een maat tussen 0 en 1 die aangeeft hoe groot de kans is dat twee willekeurig gekozen personen uit het betreffende gebied tot verschillende herkomstgroepen behoren. Hoe hoger de index, hoe groter die kans. Een lage HHI duidt dus op homogeniteit, een hoge HHI op heterogeniteit
Participatiewet
Aantal personen tot AOW-gerechtigde leeftijd met een uitkering vanuit de Participatiewet (PW) als percentage van de potentiële beroepsbevolking (15-64 jarigen) op 1 januari. In 2015 inclusief personen in een inrichting
Laag inkomen
Percentage huishoudens met inkomen onder de lage-inkomensgrens
Huishoudens tot 120% sociaal minimum
Percentage huishoudens met inkomen tot 120% van het sociaal minimum
WMO
Aantal inwoners (18+) met actieve zorgtoewijzing vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Jeugdwet
Percentage inwoners (18-) met actieve zorgtoewijzing Jeugdwet
Goede lichamelijke gezondheid
Percentage inwoners dat hun lichamelijke gezondheid als goed of uitstekend ervaart
Goede psychische gezondheid
Percentage inwoners dat hun psychische gezondheid als goed of uitstekend ervaart
Emotionele eenzaamheid
Percentage inwoners dat zich emotioneel eenzaam voelt. Hoe hoger het cijfer, hoe sterker inwoners zich emotioneel eenzaam voelen. De score op emotionele eenzaamheid is gebaseerd op de volgende stellingen:
Sociale eenzaamheid
Percentage inwoners dat zich sociaal eenzaam is. Hoe hoger het cijfer, hoe sterker inwoners zich sociaal eenzaam voelen. De score op sociale eenzaamheid is gebaseerd op de volgende stellingen:
Het doel van deze profieltaart is om inzichtelijk te maken hoe de gemeente Arnhem zich ontwikkelt ten opzichte van de vorige meting. De profieltaart is hierbij een monitoringsinstrument waarbij de voor- of achteruitgang op verschillende (deel)gebieden in een oogopslag te zien is.
In de profieltaart staan 7 thema’s en voor elk thema zijn verschillende indicatoren geselecteerd. Door op een vlak in de profieltaart te klikken, krijgt u meer inzicht in de onderliggende waarden per thema. Vanuit de tabel kan u verder klikken naar meer informatie per indicator. De inkleuring van de indicatoren (de buitenste ring van de taartprofielen) is gebaseerd op significante afwijkingen, hoger of lager, ten opzichte van de vorige meting uit 2019. De inkleuring van de thema’s (de binnenste ring van de taartprofielen) is bepaald op basis van de afwijkingen van de indicatoren in de buitenste ring.
In het model kan een hoge of lage score per indicator positief of negatief zijn. Bijvoorbeeld: een hoger rapportcijfer voor ‘waardering van de woonomgeving’ is een gunstige uitkomst, maar een lagere score op ‘moeite met rondkomen’ is eveneens een gunstige uitkomst. Voor meer informatie klikt u op de betreffende indicator.
Heeft u nog vragen of opmerkingen dan kunt u contact opnemen met de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente Arnhem via onderzoek@arnhem.nl.
Op deze pagina kun je voor de gemeente Arnhem als geheel bekijken hoe volgens de inwoners de stad er voor staat op de verschillende thema’s van de Arnhemse Leefbare Wijken Monitor in vergelijking tot de vorige monitor van twee jaar geleden. De gemeente Arnhem voert deze monitor sinds 2001 tweejaarlijks uit. De thema’s die aan bod komen zijn o.a. veiligheid, leefbaarheid en welzijn. Op basis van deze monitor bepaalt de gemeente mede de aanpak en inzet van middelen in de stad en de wijken.
Toelichting vorm en inhoud
Arnhemmers zijn even tevreden over de leefbaarheid van hun buurt als twee jaar geleden. Over hun eigen woning en de voorzieningen in hun buurt zijn ze echter minder tevreden. De sociale cohesie en sociale buurtkracht bleven gelijk. De mate waarin Arnhemmers vinden dat de gemeente inwoners stimuleert om betrokken te zijn in de buurt nam toe. Ook nam het aandeel inwoners dat vrijwilligerswerk doet toe, waarmee het weer terug is op het niveau van voor corona. Het rapportcijfer voor veiligheid in de buurt steeg ten opzichte van 2021, hoewel het aandeel inwoners dat zich weleens onveilig voelt in de buurt gelijk is gebleven. Inwoners vinden in 2021 vaker dat hun buurt de afgelopen jaren achteruit is gegaan. Ook over de toekomstige buurtontwikkeling is men in 2023 minder positief: het aandeel inwoners dat vooruitgang verwacht nam af ten opzichte van 2021. Het aandeel inwoners dat enige moeite heeft met rondkomen of moet letten op hun uitgaven nam ten opzichte van 2021 toe.
Voor de belangrijkste resultaten op stadsniveau verwijzen we naar de samenvatting uit de 'hoofdrapportage'
Open download menu
Klik op één van de thema’s in de profieltaart om de scores voor de indicatoren van dat thema weer te geven. De kleur van een thema geeft aan hoe gunstig de stad of wijk scoort op dat thema. De scores van alle indicatoren samen bepalen de kleur van het thema. In het model kan een hoge of lage score per indicator een positief of negatief effect betekenen op de ontwikkeling van de wijk of buurt. Bijvoorbeeld: een hoger inkomen kan een gunstig effect hebben, maar een hogere werkloosheid kan een ongunstig effect hebben.
De beleving van veiligheid in het Centrum is wat negatiever dan het gemiddelde van Arnhem. Inwoners voelen zich vaker dan gemiddeld onveilig in de eigen buurt en noemen ook vaker onveilige plekken . Het totale oordeel over de veiligheid doet overigens nauwelijks onder voor het Arnhemse gemiddelde en ook het slachtofferschap van delicten is wel iets hoger, maar het is geen duidelijk (significant) verschil. Wel leveren bewoners hier minder een eigen bijdrage aan de veiligheid in de buurt dan elders in Arnhem. Er zijn geen duidelijke ontwikkelingen in de veiligheid ten opzichte van 2019.